whatsap
Evde Sonda Takıp-Çıkarma Hizmeti

Evde Sonda Takıp-Çıkarma Hizmeti

Sonda vücuttaki sıvıların kontrollü bir şekilde bir torbada toplanmasını sağlayan lateks ya da silikondan üretilmiş maddelerdir. Sonda takma uygulaması diğer hastaya yapılan bütün uygulamalar gibi bir sağlık profesyoneli tarafından uygulanmalıdır.

Başlıca sonda çeşitleri;

  1. İdrar sondası (mesane sondası)
  2. Beslenme Sondası (nazogastrik sonda ya da beslenme sondası) olarak gruplandırılmaktadır.

Sonda takma işlemi dezenfeksiyon koşulları sağlandıktan sonra steril olarak hazırlanıp yapılmalıdır. Sonda takma işlemi kadar takibi de çok önemlidir. Hasta ve yakınlarına sonda takibi öğretilmeli ve yapılmaması gerekenler dikkatlice anlatılmalıdır.

Beslenme sondası ile beslenen hastalarda hasta ve yakınlarına beslenmenin ne sıklıkla yapılacağı nasıl kontrol edileceği anlatılıp uygulamalı olarak gösterilmelidir. Olumsuz durumların farkına varabilmeli hayati önem taşımaktadır.

İdrar Sondası (Mesane Sondası) Nedir?

İdrar sondası çeşitli nedenlerle idrarını yapamayan ya da idrar yapma güçlüğü ya da kontrol kaybı olan hastalarda mesanede toplanan idrarın lateks ya da silikondan yapılmış sonda ile torbada toplanmasıdır. İdrar sondası uygulaması sadece üriner sistem hastalıklarında değil çeşitli nedenlerle tuvalete gidemeyen ya da yatağa bağımlı hastaların konforu içinde bir gereklilik haline gelmektedir.

İdrar Sondası Neden Takılır?

  1. Çeşitli nedenlerle idrarını yapamayan hastalarda (erkeklerde prostat, kadınlarda idrar yolu enfeksiyonları) idrarı kontrollü olarak boşaltmak amacıyla
  2. Ameliyatlardan önce (spinal anestezi) hastalarda idrar yapamama sorunu olabileceği için idrar sondası takılır.
  3. Nörolojik ya da sinir hasarları nedeniyle idrarını kontrol edemeyen hastalarda
  4. Ürolojik problemleri olan hastalarda mesanede kalan idrar miktarını ölçmek için
  5. Taş kırma operasyonlarında mesaneyi boşaltmak için
  6. Yatalak hastalarda hastanın idrar nedeniyle cilt tahrişlerini önlemek ve daha konforlu bir yaşam için idrar sondası takılır.

İdrar Sondası Çeşitleri Nelerdir?

İdrar sondaları yapısal olarak ikiye ayrılmaktadır.

  1. Lateksten üretilen sondalar, yüzeyleri pürüzlü ve uzun süre kullanım için üretilmemiş sondalardır. Bu sondalar en fazla 3 gün kullanılabilir. Hasta sonda kullanmaya devam edecekse silikon sonda uygulaması yapılmalıdır.
  2. Silikon sonda, silikondan üretilmiş şeffaf ve yüzeyi pürüzsüzdür. Silikon sondanın bu yapısı enfeksiyon ihtimalini düşürerek daha uzun kullanım sağlar. Silikon sondalar 3-4 haftada bir değiştirilmelidir.

Kullanım amaçlarına göre sondalar;

  1. Prezervatif Sonda; idrar yollarında kanama ya da enfeksiyon riski olan erkek hastalarda kullanılabilmektedir.
  2. Kalıcı sonda; uzun süreli idrar sondası kullanması gereken hastalarda tercih edilmektedir. Sondanın mesaneye giren kısmında serum ile şişirilen balon kısma sondaya tutunmasını sağlar. Kalıcı idrar sondaları yapılarına göre uygun aralıklarla değiştirilmelidir.

Sizde Evde İdrar Sondası Takma ve Çıkarma Hizmetleri hakkında detaylı bilgi almak için Karan Evde Sağlık Hizmetleri çağrı hattını arayabilirsiniz.

Evde İdrar Sondası Nasıl Takılır?

Hastalara evde yapılabilecek uygulamalardan birisi de evde idrar sondası takma, çıkarma ve değişimidir. İdrar sondası takma işlemi diğer tüm uygulamalar gibi alanında uzman ve deneyimli sağlık personelleri tarafından yapılmalıdır. Karan Evde Sağlık olarak hastalarımızı önemsiyor ve her uygulamayı deneyimli sağlık personellerimize yaptırıyoruz.

Evde Hastaya Sonda Takılır mı? Sorusunun cevabı steril şartlar oluşturularak alanında uzman ve deneyimli bir sağlık personeli tarafından uygulanabilirdir.

Evde İdrar Sondası Takma, Çıkarma ve değişimi İçin Karan Evde Sağlık Hizmetleri Çağrı telefonu arandıktan sonra ekibimiz yola çıkar ve hastamıza uygun malzeme ve tekniklerle hizmeti tamamlar.

İdrar sondası takma işlemi için gerekli dezenfeksiyon işlemleri tamamlandıktan sonra steril eldiven ve steril idrar sondası dikkatli ve özenli olarak hastaya takılır. Enfeksiyon riskini önlemek için sterilizasyonun önemi büyüktür.

İdrar Sondası Kaç Günde Bir Değiştirilmelidir?

İdrar sondası kullanılış amaçlarına göre doktorun bir tavsiyesi yoksa ve gereklilik sonlanmışsa mutlaka çıkarılmalıdır.

Yatağa bağımlı hastaların idrar sondaları yapılarına göre değişim süresi belirlenmektedir. Sonda lateksten yapılmış (kahverengi-turuncu renk) yapıda ise en fazla 3 gün kullanılmalıdır. Hastanın sonda kullanması gerekliliği devam ediyorsa sonda silikon sonda ile değiştirilmelidir.

Hastanın sondası silikon sonda ise ve kullanımına devam edilecekse 3-4 haftada bir değiştirilmelidir.

Sondada renk değişikliği tıkanma bulguları varsa ya da hasta sondayı çekiştirerek idrar yolunda bir kanamaya sebebiyet vermişse sonda kontrol edilmeli gerekli ise değiştirilmelidir.

İdrar Sondası Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

İdrar sondası takılıyken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi hastanın bilinç bozukluğu varsa sondayı çekmesinin önlenmesidir. Hastanın sondaya ulaşamaması için sonda dikkatlice sabitlenmelidir. Hastanın sondayı çekmesi durumunda kanama riski oluşabilir. Böyle bir durumda derhal doktorunuza haber vermelisiniz.

İdrarın yer çekimi etkisiyle kolay drenaj olabilmesi için idrar torbasının hastanın bel seviyesinin altında bir yere ve bağlantı hortumlarında bir kıvrılma ya da gerilme olmadan asılması gerekmektedir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta idrar torbasının belli aralıklarla değiştirilmesidir. İdrar toplanan kısım gerekli durumlarda değiştirilmezse kapalı bir sistem olduğu için enfeksiyon riskini arttıracaktır.

Ayrıca hastanın torbada toplanan idrarı kontrol edilmelidir. İdrar rengi aşırı koyuysa hastanın yeterli sıvı alamadığı, parçacıklar varsa idrar yolu enfeksiyonu olabileceği anlaşılmalı gerekli durumlarda doktor ile iletişime geçilmelidir.

Sonda takılan hastada yanma hissi neden olur? Sorusunun cevabı sondanın mesaneye tutunmasını sağlayan balonun idrar kanalını tahriş etmesine bağlı olarak hastalarda yanma hissi ya da sürekli idrar yapma isteği olabilmektedir. Bu tür durumlar genelde geçicidir, devam ediyor ve giderek artıyorsa bir sağlık personeli kontrol etmelidir.

İdrar sondasının çıktığı nasıl anlaşılır? İdrar sondasından idrar gelmemesi, yatağa ya da beze idrar sızıntısının olması ve idrar sondasının çok hareketli olması idrar sondasının çıktığını gösterebilir.

İdrar sondası idrar yoluna zarar verir mi? İdrar sondası uygun koşullarda ve deneyimli bir sağlık personeli tarafından takılırsa genelde idrar yoluna bir zarar vermez. Takılan sonra idrar kanalına göre çok büyükse ya da takılırken kayganlaştırıcı bir jel kullanılmazsa tahrişe yol açabilir.

Evde İdrar Sondası Takma Hizmetinin Avantajları

  1. Özellikle yatağa bağımlı ya da fiziksel engeli olan hastaların hastane ulaşım güçlüklerini ortadan kaldırı ve ekstra maliyetlerin önüne geçer.
  2. İdrar sondası takma işlemi için kalabalık hastane ortamlarına girilmesi hastalar için enfeksiyon riski anlamına gelir. Evde sonda taktırma enfeksiyon riskini önler.
  3. Hasta mahremiyeti korunmuş olur hastanın daha rahat ve konforlu bir ortamda hizmet alması sağlanır.

Evde İdrar Sondası Çıkartılır mı?

İdrar sondası doktorun önerisi ile hastanın tam olarak sonda ihtiyacının kalmaması durumunda evde çıkarılabilir. İdrar sondası uzun süredir kullanılıyorsa çıkartılma talimatına uyulması gerekmektedir.

Mesanenin kasılma ve gevşemesini tetiklemek için sonda belirli aralıklarla kapatılıp mesanenin genişlemesi ve açılarak kasılma refleksinin tekrar uyarılması sağlanmalıdır. Aksi taktirde hasta idrar kaçırabilir.

Sizde evde İdrar sondası çıkartılması hakkında bilgi almak için bizi arayınız.

Sonda çıkarıldıktan sonra kanama olur mu? İdrar sondası uzun zamandır değiştirilmemişse ya da çekilirken içerisinde bulunan balon tam olarak boşaltılamazsa kanama olabilir. Kanamalar ciddi durumların habercisi olabilir böyle bir durumda doktor ya da sağlık personeline bilgi verilmelidir.

Evde İdrar Sondası Takma, Çıkarma ve Değişim Ücreti Ne kadardır?

Evde İdrar sondası takma, çıkarma ve değişim ücreti hastanın konumuna kullanılması tercih edilen malzemelerin fiyatına göre değişiklik gösterebilmektedir.

Sizde Evde İdrar Sondası Takma, Çıkarma ve Değişimi Hizmetleri hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde bulunan iletişim kanallarını kullanarak Karan Evde Sağlık Hizmetleri Çağrı merkezine ulaşabilirsiniz.